Лого VG Therm

Свържи се с нас

Стоманен или алуминиев радиатор?

Автор admin

март 4, 2018

Алуминиев радиатор, Стоманен радиатор

Популярността на радиаторите на централно или локално отопление (било то на газови котли, на твърдо гориво или пелети) наистина процъфтява през последните няколко десетилетия. До началото на прехода можехме да видим единствено традиционните бели, сиви или черни чугунени радиатори. Днес за радиаторите се използват всички видове форми, цветове и материали, включително чугун, стомана, алуминий и др. Всички тези различни материали идват със своя списък от предимства и недостатъци. Изборът се свежда до конкретните нужди на всеки потребител, който може да избере най-подходящата за него комбинация от предимства и недостатъци.

Тук ще представим поглед върху стоманените и алуминиевите радиатори и това, което можете да очаквате от всеки от двата вида, след като ги монтирате в дома си.

Стоманени радиатори

Качество

Стоманата е много издръжлив и висококачествен метал, който често се използва за радиатори. Едно от най-големите ползи от използването на стомана е, че тя не се ръждясва с течение на времето. Това е в случай, че се използва висококачествена стомана, тъй като стоманата с лошо качество може да ръждяса или да се износи с течение на времето. Всъщност има 150 различни качества стоманата, така че е важно да се запитате каква точно стомана е вложена в конкретния радиатор.

Ефективност

Стоманата много лесно излъчва топлина, което прави радиатора, направен от стомана, високо ефективен избор. Дори когато изключите централната си отоплителна система, стоманата ще запази топлината си за много по-дълго време, отколкото други материали, което ви гарантира сигурност и спокойствие дори в случаите, когато централното или локалното парно не работи, например при прекъсване на електричеството и спиране на водната помпа.

Цена

Стоманата не е евтина в момента, така че очаквайте да платите малко повече за стоманен радиатор.

Алуминиев радиатор

Проводимост

Алуминият има изключителна топлопроводимост. Той има способността да реагира много бързо на промяна в настройките на желаните градуси, което ви дава оптимален контрол над нивото на комфорт на вашия дом или офис.

Ефективност

Алуминият излъчва топлина изключително лесно и ефективно. При включване на алуминиев радиатор, свързан с централна или локална отоплителна система, можете да очаквате вашият дом или офис да се загрее за много кратко време. Алуминиевите радиатори изискват много малко водно съдържание, за да затоплят помещението, което значи и по-ниски месечни сметки. Благодарение на лекотата на алуминия е по-лесно да се инсталира на най-подходящото място в дома или офиса.

Качество

Алуминият е не корозивен, така че качествата му се запазват в продължение на много години.

Стил

Алуминият може да бъде излят по различни начини, за да се създадат голямо разнообразие от форми, търпи различни покрития, което позволява и всякакви цветове. Това е наистина много гъвкав материал, който позволява най-подходящата конструкция за най-ефективно топлоотдаване и, разбира се, естетика.

 

Има и предимства, и недостатъците на различните видове радиатори, и има над какво да се замислим, когато избираме измежду стоманен и алуминиев радиатор. Изборът се свежда до това, което човек иска от своя радиатор. Разходите обикновено са основен фактор, когато става въпрос за инсталирането на радиатор, но в зависимост от местоположението, много хора също обръщат голямо внимание на дизайна и цветовете, тъй като радиаторите са неизменна част от дома дори извън отоплителния сезон.

ПОДГОТОВКА ЗА СЛЕДВАЩИЯ ОТОПЛИТЕЛЕН СЕЗОН

ПОДГОТОВКА ЗА СЛЕДВАЩИЯ ОТОПЛИТЕЛЕН СЕЗОН

Защо трябва да започнете да мислите за това още от пролетта С настъпването на пролетта много собственици на жилища започват да мислят за предстоящия...

Свързани статии