Лого VG Therm

Свържи се с нас

10 причини да изберем пелетна камина или пелетен котел

Автор admin

март 15, 2018

Камини и котли на пелети

Климатици, духалки, конвектори, ТЕЦ (с алуминиеви или с панелни радиатори), акумулиращи печки, газови печки, термопомпи… вариантите за отопление през зимата изглеждат твърде много. Нещо повече, голямото разнообразие от уреди за отопление по-скоро затруднява избора ни.

Климатиците изсушават въздуха, духалките харчат много, конвекторите не по-малко, а ТЕЦ няма навсякъде… Изправяме се пред този избор преди почти всеки отоплителен сезон, а понякога, за жалост – непосредствено след сезона, а не дай си Боже и насред зимата.

Тук ще ви дадем своето виждане за най-ефективно и евтино отопление през зимата, което няма да ви поставя пред ненужни дилеми и още по-излишни разходи за поредната зима. Неслучайно в последните години все повече навлиза отоплението на пелети. Горивото е икономично и екологично, а отоплението с него – удобно и практично.

  1. Пелетната камина или пелетният котел е може би най-доброто отопление за домакинството по следните причини:1,На първо място пелетната камина или пелетният котел са удобни заради своята автоматизация. Те нямат нужда да бъдат периодично захранвани с пелети така, както котлите на дърва или въглища. Пелетната камина  или пелетният котел се нуждаят средно от едно зареждане на няколко дни. Оттам нататък те се грижат сами за себе си като поддържат зададената температура в помещенията, а и в домашната водоснабдителна система (имайте предвид, че можете да свържетекамината или  котела както с радиаторите в стаите, така и с подово отопление, лирите в банята и без никакви затруднения – с бойлера за топла вода).
  2. Съвсем не е за пренебрегване цената на отоплението с пелети. Разбира се, отоплението на пелети е дългосрочно решение и първоначалната инвестиция се изплаща за няколко сезона. Нещо повече, след два-три отоплителни сезона (в зависимост от инсталацията и потреблението), отоплението на пелети става по-евтино от това на дърва, въглища, газ, нафта и е несравнимо по-евтино от отоплението на ток. Пелетите изгарят в пелетните котли при по-висок коефициент на полезно действие от останалите видове твърдо гориво, а що се отнася до електричеството, съвсем ясно е, че пътят на енергията от изгарянето до стаите ни е много по-къс.
  3. На трето място е важно да подчертаем екологичните аспекти. За разлика от въглищата, нафтата и газта, пелетите са възобновяем ресурс, понеже се произвеждат от отпадъчна дървесина и биомаса. При влажност от едва около 10% изгарянето на пелетите е изключително ефективно. Нещо повече, нивата на въглероден диоксид са много по-ниски, отколкото при останалите горива, което прави въглеродния отпечатък на пелетните котли или камини съвсем минимален.
  4. Компактност. Пелетите се доставят на тон, за разлика от дървения материал, не съдържат въглищен прах и не съдържат излишна влага, което да налага тяхното сушене както е при дървата за огрев. Пелетите са пресовани и заемат много по-малко място останалите горива. В това отношение са по-скоро сравними с нафтата, отколкото с дървата или въглищата, но не миришат толкова. Но един от най-важните ефекти от компактната форма на пелетите е, че плащате това, което получавате. Само помислете колко празно пространство има в един кубик дърва, та били те и идеално нацепени и подредени. Поне 10%.
  5. Мобилност. Да, пелетите са много по-мобилни от дървата или въглищата. Можете без усилие да пренесете чувал с пелети от склада до котелното, от мазето до вкъщи (с асансьора… или без), или пък от килера до камината (толкова са удобни, че можете да складирате горивото за цял един сезон в килера).
  6. Защита. Припомняме, все още четете за нашата статия за пелетните съоръжения , а не представяне на последен модел смартфон. Пелетните котли или пелетните камини са стандартно снабдени с тристепенна система за защита. Това ви спестява притесненията от прегряване, пожар и други подобни рискове.
  7. Всички, които никога не са се връщали от път или от работа, за да проверят дали са изключили печката, могат да пропуснат тази част. Пелетните котли или камини могат да ви спестят време и нерви. Те регулират работата си сами и вашето отсъствие от вкъщи не създава никаква опасност. Вече никога няма да се питате дали сте изключили печката.
  8. На седмо място, но съвсем не и по значение е устройството на котела. Всички пелетни котли имат керамично покритие, което запазва топлината и позволява поддържането на оптимална за горенето температура в горивната камера.
  9. Самопочистване. Това е поредният аспект на пелетните котли или камини, които ви спестяват време. Не е нужно да ставате рано, за да изхвърлите сгурията, защото повечето пелетни съоръжения разполагат с вградена система за самопочистване.Събраната пепел се изхвърля само веднъж на няколко дни.
  10. Програмиране. Всеки палетен котел или камина разполага с вграден контролер за настройване на седмичен и дневен таймер с програми за горене, които могат да включват и изключват котела или камината в зависимост от графика на потребителя.

Може би единственият негатив е, че ще си спестите физическите упражнения и семейния ритуал по цепене, пренасяне и нареждане на дървата; а може би ще ви липсва уютният аромат на въглищата или този на газта, или пък ще забравите трепета, с който отваряте сметката за ток през януари.

ПОДГОТОВКА ЗА СЛЕДВАЩИЯ ОТОПЛИТЕЛЕН СЕЗОН

ПОДГОТОВКА ЗА СЛЕДВАЩИЯ ОТОПЛИТЕЛЕН СЕЗОН

Защо трябва да започнете да мислите за това още от пролетта С настъпването на пролетта много собственици на жилища започват да мислят за предстоящия...

Свързани статии