Лого VG Therm

Свържи се с нас

Защо да си вземете лира за банята и как да я изберете

Автор admin

април 22, 2018

Лири за баня
Вероятно сте чували за лирите за баня, но не сте се питали дали могат да намерят място в дома ви. Или сте заварили такава в новото жилище и не ви се е налагало да се чудите каква точно ви трябва, дали тази е най-подходящата и т.н. Разбираемо е, тъй като лирите за баня често се възприемат като излишен аксесоар. И все пак, когато научите малко повече за тях, може и да промените мнението си. Като начало се замислете защо лирите за баня присъстват във всяка хотелска стая…

Лира за баня

Какво са лирите за баня

На първо място е важно да изясним какво точно представлява лирата за баня, преди да си зададете въпроса дали ви е необходима или не. Накратко, това са уреди, които обичайно се използват в банята, но може да се монтират и в други помещения с висока влажност. Служи за изсушаване на мокрите кърпи и хавлии и предпазване на помещението от мухъл.

 

Как работят

Защо да си вземете лира за банята и как да я изберете 1

Лирите за баня са най-общо два вида. Могат да бъдат електрически или хидротермални, но и в двата случая ефективно затоплят ребрата отвътре навън.

Електрическите лири за баня работят независимо от централната отоплителна система. Изградени са от елементи с електрическо затопляне и ниска мощност. Някои имат сух елемент, който затопля поставена в ребрата, а други – мокър елемент, който загрява течност (масло или вода), с която са пълни тръбите на лирата.

Хидротермалните лири за баня функционират като се свързват към мрежата на ТЕЦ-а или локалното парно. Топлата вода циркулира през тръбите също като при радиаторите.

 

Защо ви е нужна лира за баня?

 

Защо да си вземете лира за банята и как да я изберете 2Да го кажем така: та кой не иска, излизайки от душа да се увие в мека, топла и уханна кърпа, вместо в мокра и студена. Още повече пък ако излизате от ваната… Макар у нас да са познати с това наименование, лирите за баня не са подходящи само за банята. Можете да ги поставите например в гардеробни, в антрета, за да държите палтата, ръкавиците и шапките си сухи.

Какви са предимствата?

Лирите имат наистина разнообразни приложения, които съвсем не са ограничени до банята. Могат да се поставят в антрето, гардеробната, мазето, мокрото помещение, дори и в спалнята ако обичате топли дрехи.

Предимствата са най-разнообразни в зависимост от вида и формата на лирата. Различните форми и цветове на тръбите и ребрата ги правят освен функционални, но и красиви аксесоари за всеки дом.

Освен да държат вашите кърпи, палта и дрехи сухи и топли, лирите помагат за регулирането на температурата и влажността в стаята, което ограничава появата на плесени. И ако стаята е малка, наместо радиатор можете да поставите лира за баня, което ще ви спести и пространство и енергия.

 

Какви варианти за избор има?

Наред с основното разделение между електрически и хидротермални, лирите за баня могат да се разделят и на самостоящи, стенни и подови. Хидротермалните трябва да са поставени на стената или на пода, понеже се нуждаят от връзка с топлоенергийната система.

Стенните лири са отлично решение за малки пространства, тъй като не заемат място на пода и освен това изглеждат стилно.

Самостоящите лири от своя страна предлагат повече гъвкавост, тъй като могат да се местят от помещение в помещение при нужда.

Защо да си вземете лира за банята и как да я изберете 3

Каква лира да изберете?

Това е въпрос на вкус, но лирата непременно трябва да отговаря на стаята и мебелировката, която смятате да сложите в нея. Оттук нататък има множество варианти, измежду които да избирате.

Например все по-модни са лирите, изглеждащи като индустриални тръби с покритие, имитиращо месинг. Могат да бъдат оформени като рафтове или да се интегрират към интериора. Все пак говорим за тръби, а те могат да се оформят почти всякак.

Лира за баня месинг

Дали обмисляте да монтирате лири в дома си, да смените старите, или търсите практичен заместител за някой радиатор, сменете левовете си за лири, няма да съжалявате!

Разгледайте галерията с нестандартни лири за баня, пасващи на различни предпочитания и интериори:

 

ПОДГОТОВКА ЗА СЛЕДВАЩИЯ ОТОПЛИТЕЛЕН СЕЗОН

ПОДГОТОВКА ЗА СЛЕДВАЩИЯ ОТОПЛИТЕЛЕН СЕЗОН

Защо трябва да започнете да мислите за това още от пролетта С настъпването на пролетта много собственици на жилища започват да мислят за предстоящия...

Свързани статии