Изберете страница
Защо да си вземете лира за банята и как да я изберете

Защо да си вземете лира за банята и как да я изберете

Вероятно сте чували за лирите за баня, но не сте се питали дали могат да намерят място в дома ви. Или сте заварили такава в новото жилище и не ви се е налагало да се чудите каква точно ви трябва, дали тази е най-подходящата и т.н. Разбираемо е, тъй като лирите за баня често се възприемат като излишен аксесоар. И все пак, когато научите малко повече за тях, може и да промените мнението си. Като начало се замислете защо лирите за баня присъстват във всяка хотелска стая…

Лира за баня

Какво са лирите за баня

На първо място е важно да изясним какво точно представлява лирата за баня, преди да си зададете въпроса дали ви е необходима или не. Накратко, това са уреди, които обичайно се използват в банята, но може да се монтират и в други помещения с висока влажност. Служи за изсушаване на мокрите кърпи и хавлии и предпазване на помещението от мухъл.

 

Как работят

Лирите за баня са най-общо два вида. Могат да бъдат електрически или хидротермални, но и в двата случая ефективно затоплят ребрата отвътре навън.

Електрическите лири за баня работят независимо от централната отоплителна система. Изградени са от елементи с електрическо затопляне и ниска мощност. Някои имат сух елемент, който затопля поставена в ребрата, а други – мокър елемент, който загрява течност (масло или вода), с която са пълни тръбите на лирата.

Хидротермалните лири за баня функционират като се свързват към мрежата на ТЕЦ-а или локалното парно. Топлата вода циркулира през тръбите също като при радиаторите.

 

Защо ви е нужна лира за баня?

 

Да го кажем така: та кой не иска, излизайки от душа да се увие в мека, топла и уханна кърпа, вместо в мокра и студена. Още повече пък ако излизате от ваната… Макар у нас да са познати с това наименование, лирите за баня не са подходящи само за банята. Можете да ги поставите например в гардеробни, в антрета, за да държите палтата, ръкавиците и шапките си сухи.

Какви са предимствата?

Лирите имат наистина разнообразни приложения, които съвсем не са ограничени до банята. Могат да се поставят в антрето, гардеробната, мазето, мокрото помещение, дори и в спалнята ако обичате топли дрехи.

Предимствата са най-разнообразни в зависимост от вида и формата на лирата. Различните форми и цветове на тръбите и ребрата ги правят освен функционални, но и красиви аксесоари за всеки дом.

Освен да държат вашите кърпи, палта и дрехи сухи и топли, лирите помагат за регулирането на температурата и влажността в стаята, което ограничава появата на плесени. И ако стаята е малка, наместо радиатор можете да поставите лира за баня, което ще ви спести и пространство и енергия.

 

Какви варианти за избор има?

Наред с основното разделение между електрически и хидротермални, лирите за баня могат да се разделят и на самостоящи, стенни и подови. Хидротермалните трябва да са поставени на стената или на пода, понеже се нуждаят от връзка с топлоенергийната система.

Стенните лири са отлично решение за малки пространства, тъй като не заемат място на пода и освен това изглеждат стилно.

Самостоящите лири от своя страна предлагат повече гъвкавост, тъй като могат да се местят от помещение в помещение при нужда.

Каква лира да изберете?

Това е въпрос на вкус, но лирата непременно трябва да отговаря на стаята и мебелировката, която смятате да сложите в нея. Оттук нататък има множество варианти, измежду които да избирате.

Например все по-модни са лирите, изглеждащи като индустриални тръби с покритие, имитиращо месинг. Могат да бъдат оформени като рафтове или да се интегрират към интериора. Все пак говорим за тръби, а те могат да се оформят почти всякак.

Лира за баня месинг

Дали обмисляте да монтирате лири в дома си, да смените старите, или търсите практичен заместител за някой радиатор, сменете левовете си за лири, няма да съжалявате!

Разгледайте галерията с нестандартни лири за баня, пасващи на различни предпочитания и интериори:

 

10 причини да изберем пелетна камина или пелетен котел

10 причини да изберем пелетна камина или пелетен котел

Климатици, духалки, конвектори, ТЕЦ (с алуминиеви или с панелни радиатори), акумулиращи печки, газови печки, термопомпи… вариантите за отопление през зимата изглеждат твърде много. Нещо повече, голямото разнообразие от уреди за отопление по-скоро затруднява избора ни.

Климатиците изсушават въздуха, духалките харчат много, конвекторите не по-малко, а ТЕЦ няма навсякъде… Изправяме се пред този избор преди почти всеки отоплителен сезон, а понякога, за жалост – непосредствено след сезона, а не дай си Боже и насред зимата.

Тук ще ви дадем своето виждане за най-ефективно и евтино отопление през зимата, което няма да ви поставя пред ненужни дилеми и още по-излишни разходи за поредната зима. Неслучайно в последните години все повече навлиза отоплението на пелети. Горивото е икономично и екологично, а отоплението с него – удобно и практично.

  1. Пелетната камина или пелетният котел е може би най-доброто отопление за домакинството по следните причини:1,На първо място пелетната камина или пелетният котел са удобни заради своята автоматизация. Те нямат нужда да бъдат периодично захранвани с пелети така, както котлите на дърва или въглища. Пелетната камина  или пелетният котел се нуждаят средно от едно зареждане на няколко дни. Оттам нататък те се грижат сами за себе си като поддържат зададената температура в помещенията, а и в домашната водоснабдителна система (имайте предвид, че можете да свържетекамината или  котела както с радиаторите в стаите, така и с подово отопление, лирите в банята и без никакви затруднения – с бойлера за топла вода).
  2. Съвсем не е за пренебрегване цената на отоплението с пелети. Разбира се, отоплението на пелети е дългосрочно решение и първоначалната инвестиция се изплаща за няколко сезона. Нещо повече, след два-три отоплителни сезона (в зависимост от инсталацията и потреблението), отоплението на пелети става по-евтино от това на дърва, въглища, газ, нафта и е несравнимо по-евтино от отоплението на ток. Пелетите изгарят в пелетните котли при по-висок коефициент на полезно действие от останалите видове твърдо гориво, а що се отнася до електричеството, съвсем ясно е, че пътят на енергията от изгарянето до стаите ни е много по-къс.
  3. На трето място е важно да подчертаем екологичните аспекти. За разлика от въглищата, нафтата и газта, пелетите са възобновяем ресурс, понеже се произвеждат от отпадъчна дървесина и биомаса. При влажност от едва около 10% изгарянето на пелетите е изключително ефективно. Нещо повече, нивата на въглероден диоксид са много по-ниски, отколкото при останалите горива, което прави въглеродния отпечатък на пелетните котли или камини съвсем минимален.
  4. Компактност. Пелетите се доставят на тон, за разлика от дървения материал, не съдържат въглищен прах и не съдържат излишна влага, което да налага тяхното сушене както е при дървата за огрев. Пелетите са пресовани и заемат много по-малко място останалите горива. В това отношение са по-скоро сравними с нафтата, отколкото с дървата или въглищата, но не миришат толкова. Но един от най-важните ефекти от компактната форма на пелетите е, че плащате това, което получавате. Само помислете колко празно пространство има в един кубик дърва, та били те и идеално нацепени и подредени. Поне 10%.
  5. Мобилност. Да, пелетите са много по-мобилни от дървата или въглищата. Можете без усилие да пренесете чувал с пелети от склада до котелното, от мазето до вкъщи (с асансьора… или без), или пък от килера до камината (толкова са удобни, че можете да складирате горивото за цял един сезон в килера).
  6. Защита. Припомняме, все още четете за нашата статия за пелетните съоръжения , а не представяне на последен модел смартфон. Пелетните котли или пелетните камини са стандартно снабдени с тристепенна система за защита. Това ви спестява притесненията от прегряване, пожар и други подобни рискове.
  7. Всички, които никога не са се връщали от път или от работа, за да проверят дали са изключили печката, могат да пропуснат тази част. Пелетните котли или камини могат да ви спестят време и нерви. Те регулират работата си сами и вашето отсъствие от вкъщи не създава никаква опасност. Вече никога няма да се питате дали сте изключили печката.
  8. На седмо място, но съвсем не и по значение е устройството на котела. Всички пелетни котли имат керамично покритие, което запазва топлината и позволява поддържането на оптимална за горенето температура в горивната камера.
  9. Самопочистване. Това е поредният аспект на пелетните котли или камини, които ви спестяват време. Не е нужно да ставате рано, за да изхвърлите сгурията, защото повечето пелетни съоръжения разполагат с вградена система за самопочистване.Събраната пепел се изхвърля само веднъж на няколко дни.
  10. Програмиране. Всеки палетен котел или камина разполага с вграден контролер за настройване на седмичен и дневен таймер с програми за горене, които могат да включват и изключват котела или камината в зависимост от графика на потребителя.

Може би единственият негатив е, че ще си спестите физическите упражнения и семейния ритуал по цепене, пренасяне и нареждане на дървата; а може би ще ви липсва уютният аромат на въглищата или този на газта, или пък ще забравите трепета, с който отваряте сметката за ток през януари.

Стоманен или алуминиев радиатор?

Стоманен или алуминиев радиатор?

Популярността на радиаторите на централно или локално отопление (било то на газови котли, на твърдо гориво или пелети) наистина процъфтява през последните няколко десетилетия. До началото на прехода можехме да видим единствено традиционните бели, сиви или черни чугунени радиатори. Днес за радиаторите се използват всички видове форми, цветове и материали, включително чугун, стомана, алуминий и др. Всички тези различни материали идват със своя списък от предимства и недостатъци. Изборът се свежда до конкретните нужди на всеки потребител, който може да избере най-подходящата за него комбинация от предимства и недостатъци.

Тук ще представим поглед върху стоманените и алуминиевите радиатори и това, което можете да очаквате от всеки от двата вида, след като ги монтирате в дома си.

Стоманени радиатори

Качество

Стоманата е много издръжлив и висококачествен метал, който често се използва за радиатори. Едно от най-големите ползи от използването на стомана е, че тя не се ръждясва с течение на времето. Това е в случай, че се използва висококачествена стомана, тъй като стоманата с лошо качество може да ръждяса или да се износи с течение на времето. Всъщност има 150 различни качества стоманата, така че е важно да се запитате каква точно стомана е вложена в конкретния радиатор.

Ефективност

Стоманата много лесно излъчва топлина, което прави радиатора, направен от стомана, високо ефективен избор. Дори когато изключите централната си отоплителна система, стоманата ще запази топлината си за много по-дълго време, отколкото други материали, което ви гарантира сигурност и спокойствие дори в случаите, когато централното или локалното парно не работи, например при прекъсване на електричеството и спиране на водната помпа.

Цена

Стоманата не е евтина в момента, така че очаквайте да платите малко повече за стоманен радиатор.

Алуминиев радиатор

Проводимост

Алуминият има изключителна топлопроводимост. Той има способността да реагира много бързо на промяна в настройките на желаните градуси, което ви дава оптимален контрол над нивото на комфорт на вашия дом или офис.

Ефективност

Алуминият излъчва топлина изключително лесно и ефективно. При включване на алуминиев радиатор, свързан с централна или локална отоплителна система, можете да очаквате вашият дом или офис да се загрее за много кратко време. Алуминиевите радиатори изискват много малко водно съдържание, за да затоплят помещението, което значи и по-ниски месечни сметки. Благодарение на лекотата на алуминия е по-лесно да се инсталира на най-подходящото място в дома или офиса.

Качество

Алуминият е не корозивен, така че качествата му се запазват в продължение на много години.

Стил

Алуминият може да бъде излят по различни начини, за да се създадат голямо разнообразие от форми, търпи различни покрития, което позволява и всякакви цветове. Това е наистина много гъвкав материал, който позволява най-подходящата конструкция за най-ефективно топлоотдаване и, разбира се, естетика.

 

Има и предимства, и недостатъците на различните видове радиатори, и има над какво да се замислим, когато избираме измежду стоманен и алуминиев радиатор. Изборът се свежда до това, което човек иска от своя радиатор. Разходите обикновено са основен фактор, когато става въпрос за инсталирането на радиатор, но в зависимост от местоположението, много хора също обръщат голямо внимание на дизайна и цветовете, тъй като радиаторите са неизменна част от дома дори извън отоплителния сезон.